Pauluskerk Rotterdam op bezoek in Breda.

Breda, 28 augustus 2024 – Een lekker zonnig Breda en van Breda Centraal Station, richting Valkenberg Park, wandelend door de Willemstraat, valt ineens een alles behalve alledaags tafereel op. Halverwege de straat is een horeca-zaakje gevestigd, waar de meeste gasten komen voor koffie, met of zonder gebak, of voor een brunch. Een klein terras voor de zaak, waar doorgaans als het weer mee zit, een paar vriendinnen zou kunnen aantreffen, elkaar bijpratend onder het genot van wat zij dan ook besteld hebben. Deze zonnige woensdagmiddag geen vrolijk kletsende vriendinnen, maar 15 (ex) dak- en thuisloze mensen. Niet echt een beeld, wat de gemiddelde voorbijganger verwacht, of zelfs had kunnen bedenken. We zijn helaas gewend, dat deze mensen veelal worden weggestuurd bij de verschillende Horeca in onze stad.

De Straatraad, houdt op woensdag en op vrijdag kantoor in het naastgelegen pand, maar met dit aangename weer binnen gaan zitten, is totaal onlogisch wanneer het buiten leven gewend bent. Vandaag was een hele delegatie collega’s van de Pauluskerk Rotterdam op bezoek in onze Baroniestad. met als belangrijkste doel, in gesprek te gaan met Straatburgemeester Johnny Feskens. Verschillende steden uit alle streken, is niet onopgemerkt gebleven, dat die Straatburgemeester, samen met zijn Straatraad, bestaand uit (ex) dak- en thuisloze mensen, iets heel unieks en bijzonders heeft weggezet in Breda.

De Straatraad, ontstond al in 2012, naar een idee van Hans Diks (Straatwerker SMO Breda) en Klaas Burger (Kunstenaar die destijds vrijwilliger was bij het Annahuis). Een aantal dakloze stadgenoten, mochten hun briefadres houden op het vestigingsadres van het Annahuis. Elke woensdag kwamen zij hun post halen en, vrijwel altijd vloeide het rijkelijk aan klachten over de obstakels die zij dagelijks moesten overkomen. Dát bestond nog niet: een spreekbuis voor dak- en thuisloze mensen!

De eerste jaren waren zeker niet gemakkelijk, maar naar verloop van tijd ontstond er rust en hebben een aantal mooie initiatieven het daglicht mogen zien. Helaas zijn de mooiste initiatieven ook al snel weer gesneuveld. Gevestigde organisaties en de standpunten die door sommigen werden ingenomen, leken het einde van dit unieke concept te betekenen. De voorzitter, die in 2015 unaniem werd aangewezen, keerde in 2016 het tij. Na veelvuldig overleg met de Raadsleden, wendde hij zijn kennis op zakelijk gebied, samen met de nog beschikbare financiële middelen uit zijn privébezit aan, om bij notariële akte rechtspersoonlijkheid te geven aan de Straatraad. Op 08 september 2016, werd de Straatraad officieel een Stichting, waarmee de positie van de Straatraad aanzienlijk werd verbeterd. Niet zonder tegenslag, maar creatief denken was de oplossing. Een bestuur van een stichting moet bestaan uit een oneven aantal bestuursleden, doorgaans 3, dit in geval van een stemronde en dat deze niet onbeslist zou eindigen. Omdat het bestuur, eveneens (ex) dak- en thuisloos, betekende bv bij de banken meteen: een financieel risico. Een bankrekening, die verplicht was, leek onmogelijk. De oplossing was even simpel als briljant. Het aantal bestuursleden moest oneven zijn….nou, 1 is ook een oneven getal. De overige raadsleden, gingen net als bij de gemeenteraad gebeurt in debat over voorstellen en plannen, waarbij de voorzitter zich onthield van inspraak en stemming, net als dat ook het geval is bij een Burgemeester. Alléén wanneer een idee op voorhand al onhaalbaar bleek, of het risico op een negatieve werking tegen de Straatraad, had en heeft onze voorzitter het recht zijn veto uit te spreken. Deze opzet, rechtspersoonlijkheid, duidelijk beleidsplannen en een flinke dosis wilskracht hebben er voor gezorgd, dat 14 jaar na oprichting, de Straatraad wordt erkend, geaccepteerd en gewaardeerd als volwaardige collega binnen de zorgketen. Dát wilden de Rotterdamse collega’s van de Pauluskerk graag horen. Zij wilden namelijk ons voorbeeld volgen in hun stad. Een Straatraad, een gekozen Straatburgemeester, volledig onafhankelijk van de grote spelers binnen de zorgketen.

Alle informatie, adviezen en “geheimpjes” die ons als Straatraad tot een succes hebben gemaakt, worden met alle plezier gedeeld door onze Straatburgemeester. De Straattour, die na afloop van de gesprekken, gaf de doorslag….die moest er in Rotterdam ook komen.